UEFA očakáva z majstrovstiev Európy 2016 profit 830 miliónov eur

09.07.2016 Celý región

Nyon 8. júla (TASR) - Európska futbalová únia (UEFA) očakáva, že z prebiehajúcich majstrovstiev Európy 2016 vo Francúzsku bude mať profit 830 miliónov eur.

Celkové tržby predstavujú podľa tlačovej správy, ktorú UEFA zverejnila v piatok, 1,93 miliárd eur, za čo môže rozšírenie záverečného turnaja na 24 tímov. Oproti ME 2012 ide o 34 percentné zvýšenie výnosov, pretože sa uskutoční o 20 zápasov viac ako pred štyrmi rokmi, keď 16 tímov odohralo dokopy 31 duelov.

Za televízne práva inkasovala UEFA niečo viac ako 1 miliardu eur, sponzorské a licenčné zmluvy prinesú 480 miliónov a predaj vstupeniek 400 miliónov. Medzi výdavkami UEFA je 650 miliónov za organizáciu turnaja, 301 miliónov na prémiách pre tímy a 150 miliónov dostali kluby za uvoľnenie svojich hráčov.

UEFA uviedla, že 600 miliónov eur zo zisku z turnaja rozdelí medzi 55 národných federácií na podporu rozvojových projektov v priebehu najbližších štyroch rokov.

UEFA sa poďakovala Francúzom za vydarenú organizáciu

Vedenie Európskej futbalovej únie (UEFA) v piatok poďakovalo organizátorom majstrovstiev Európy vo Francúzsku ako aj bezpečnostným zložkám za bezproblémový priebeh a výbornú organizáciu šampionátu.

Viceprezident UEFA Angel Maria Villar Llona vyzdvihol najmä skutočnosť, ako v krajine zvládli situáciu po novembrovom teroristickom útoku v Paríži. "Francúzsko ukázalo, že dokáže prekonať aj takéto nešťastné situácie. Aj v náročných podmienkach dokázala táto skvelá krajina skvele zorganizovať jedno z najväčších športových podujatí na svete," povedal Španiel.

UEFA podotkla, že jediné problémy vznikli na začiatku turnaja, keď ešte v skupinovej fáze vyvádzali fanúšikovia Anglicka a Ruska. Zastupujúci generálny sekretár UEFA Theodor Theodoridis vyzdvihol rozhodnutie podmienečne vylúčiť Rusko z turnaja, čo pomohlo k upokojeniu situácie. "Na začiatku boli problémy s fanúšikmi, ale všetci si budú pamätať najmä vynikajúcu atmosféru počas turnaja. O tom sú majstrovstvá Európy," dodal Villar LLona.
 

Vyberte región